«Gjør oss derfor en tjeneste ved å snakke om dette med barna dine, og ikke minst, del denne posten med dine venner på Facebook. Dess flere som vet at man aldri må rømme gjennom røyk, dess flere vil overleve en brann.» – Brann- og redningsetaten i Oslo

Oslo brann- og redningssentral advarer: – Det beste trikset for å overleve en slik brann, er å trosse instinktene om å flykte.

Ifra artikkel trykket i Dagbladet.

DRAMATISK BRANN I BOLIGBLOKK PÅ ULLEVÅL: I dag tidlig rykket vi ut til brann i en boligblokk like ved Ullevål sykehus. Da vi kom fram sto flere boder i kjelleren i full fyr. Det er i utgangspunktet en relativt lett brann å slokke, og høres kanskje ut som en vanlig og udramatisk storbyhendelse.

Det er feil.

Nattens brann kunne fort fått dramatiske konsekvenser. Les videre for å skjønne hvorfor, og for å lære triksene som gjør at du overlever hvis det begynner å brenne der du bor!

Da brannbil 1-1 fra Briskeby brannstasjon kom fram, oppfattet utrykningslederen raskt at situasjonen var kritisk. Den dødelige røyken fra brannen spredte seg nemlig til oppgangen, og utgjorde en stor risiko for de over 100 personene som forsøkte å komme seg ut.

Beboerne hadde akkurat blitt vekket av brannalarmen, og det eneste de tenkte på var – forståelig nok – å komme seg ut fra den brennende bygningen. Problemet er bare at det er livsfarlig å gå ut i en oppgang som er full av brannrøyk.

I verste fall tar det bare noen minutter før man kveles av karbonmonoksiden, blåsyren og alle de andre farlige stoffene som finnes i røyken. Vi har dessverre flere eksempler på at folk har omkommet i fluktforsøk gjennom brannrøyken i rømningsveiene.

En klassisk feil folk gjør er å tenke at det ikke er så mye røyk, og at det kommer til å gå bra. Så kommer de et lite stykke ned i oppgangen før alt blir svart.

– HELE HUSET KUNNE STÅTT I BRANN: Benjamin Wallin (32) kom heldigvis hjem i tide og kunne slukke brannen i mobilladeren. Brann- og redningsetaten advarer mot å la laderne stå i. (10.06.15) Video: Benjamin Wallin Det beste trikset for å overleve en slik brann er å trosse instinktene om å flykte. Hvis oppgangen er full av røyk, er det faktisk tusen ganger bedre å lukke døra, stenge røyken ute, og å bli i sin egen leilighet.

Alle moderne bygninger har nemlig brannsikre celler, som gjør at det kan brenne relativt lenge i en leilighet før det sprer seg til naboleiligheten. Hvis man blir innesperret på denne måten, er det selvsagt utrolig viktig å påkalle brannvesenets oppmerksomhet ved å rope ut av vinduet eller ringe nødnummer 110 – slik at røykdykkerne kan komme og redde deg.

I dag tidlig fryktet vi at folk skulle være i livsfare i den røykfylte oppgangen. Vi måtte derfor prioritere ned selve brannslukkingen, for å redde menneskene som var fanget i brannrøyken.

Da røykdykkerne fra Sagene brannstasjon og Hovedbrannstasjonen gjennomsøkte bygningen fant de flere personer som var — eller hadde vært — i den røykfylte oppgangen. Disse personene ble tatt hånd om av helsepersonell på stedet.

Så vidt vi forstår gikk det veldig bra med dem denne gang, men hendelsen er en veldig viktig påminnelse om hvor farlig det er når over 100 personer instinktivt vil prøve å rømme gjennom en oppgang som gradvis fylles med røyk.

Vi som kjenner disse triksene, og som har røykvarsleren i orden, har lav risiko for å dø i framtidige branner. Men fortsatt er det mange som ikke vet hvor farlig brannrøyken er.

Gjør oss derfor en tjeneste ved å snakke om dette med barna dine, og ikke minst, del denne posten med dine venner på Facebook. Dess flere som vet at man aldri må rømme gjennom røyk, dess flere vil overleve en brann.